Opublikowany przez: Monika C. 2020-09-14 13:56:07
Autor zdjęcia/źródło: Obraz RitaE z Pixabay
Czyje dzieciństwo nie pachniało naleśnikami, racuchami albo plackami ziemniaczanymi przygotowywanymi przez mamę, starszą siostrę albo babcię? Naleśniki są jedną z najbardziej lubianych potraw. Chętnie jedzą je dzieci i dorośli. Niestety teraz, coraz więcej osób ma problemy trawienne związane z glutenem, który znajduje się mące pszennej. Nawet jeśli maluch lub mama nie mają zdiagnozowanej celiakii, ale skarżą się na wzdęcia lub wysypkę po spożyciu glutenu, takie naleśniki będą doskonałą alternatywą. Jest to też pomysł dla osób na diecie eliminacyjnej związanej z chorobą immunologiczną, np. Hashimoto.
Składniki bezglutenowych naleśników:
¾ szklanki mąki z Quinoa
¾ szklanki mąki owsianej bezglutenowej
1 szklanka napoju roślinnego (migdałowego, ryzowego, kokosowego...)
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka stopionego masła (oleju kokosowego, oliwy)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto zostawić na ok 20 minut, żeby odpoczęło i smażyć jak zwykłe naleśniki. Bezglutenowe naleśniki można jeść od razu, ale jeśli chwilę poleżą (najlepiej jeden na drugim) staną się bardziej miękkie i elastyczne i łatwiej będzie je zwijać z farszem w rulon, kopertę czy trójkąt.
Można je jeść na słodko lub z wytrawnym farszem. Jeśli planujesz podawać bezglutenowe naleśniki w słodkiej wersji, do ciasta możesz dodać odrobinę cukru lub ksylitolu.
Uwaga: do bezglutenowych naleśników można także używać mąki jaglanej i gryczanej w takich samych proporcjach. Ciasto może potrzebować nieco więcej płynu, ale to ocenisz obserwując gęstość ciasta.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.